Vapaakentän historia

Vapaakenttä perustuu Eight Off -nimiseen peliin, jonka Martin Gardner esitteli Scientific American -lehdessä vuonna 1968. Eight Off -pelin on kehittänyt L. C. Baker, ja peli tunnetaankin nykyään nimellä Bakerin peli (Baker's game). Pelissä korttipinot rakennetaan pystyriveissä maiden mukaan, ei eri väreillä kuten vapaakentässä. Vapaakentällä ja casinolla pelattavilla korttipeleillä on yhteistä pelin pitkä historia ja taktikoimisen tärkeys.

Paul Alfille muutti Bakerin pelin sääntöjä, ja niin syntyi Vapaakenttä. Hän kehitti myös pelistä ensimmäisen tietokoneversion PLATO-opetustietokoneelle vuonna 1978.

Triviaa

Koska Vapaakenttä sallii äärellisen määrän pelejä, niiden ratkaiseminen polynomiaalisessa ajassa ei ole erityisen hankalaa. Miinakentän tavoin Vapaakentän yleinen versio 4*n kortilla on todistettavasti vaikea (NP-täydellinen) ongelma. Tämä tulos todistettiin vuonna 2000. Tämä tarkoittaa, että satunnaisen yleisen Vapaakenttä-pelin nopeasti ratkaiseva algoritmi olisi merkittävä tieteellinen läpimurto. Sen laatija voittaisi miljoonan dollarin palkinnon ratkaistuaan yhden Clay Mathematics Instituten Millennium-ongelmista. Useimpien tutkijoiden mielestä tällaista ohjelmaa ei voi kirjoittaa.

Kun Microsoftin Vapaakentästä tuli suosittu 90-luvulla, ei tiedetty, olivatko kaikki ohjelman 32000 peleistä ratkaistavissa. Dave Ring päätti ratkaista ongelman aloittamalla The Internet FreeCell Projectin ja käyttämällä vapaaehtoisia ratkaisijoina. Ring antoi kullekin osallistujalle 100 perättäistä pelinippua, ja keräsi pelit joita osallistuja ei saanut ratkaistua. Nämä jaettiin puolestaan toisille pelaajille. Projektissa käytettiin siis rinnakkaisprosessointia ongelmanratkaisuun, ja pelaajat olivat suorittimia. Projekti päättyi lokakuussa 1995, ja ainoastaan yksi peleistä (#11982) jäi ratkaisematta. Kyseinen peli ei ole ratkennut yhdelläkään tunnetulla ratkaisuohjelmalla, ja sitä pidetään ratkaisemattomana.

Lähde: Wikipedia